TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Is een duurzaam gebouw meer waard?

Geplaatst op 15 februari 2018

Stef Weekers ziet veel gebeuren rondom de verduurzaming van gebouwen. Een deel van de bouw- en vastgoedsector stort zich op het verplichte Energielabel C in 2023, een ander deel grijpt zich vast aan termen als circulair bouwen of pleit voor een hogere taxatiewaarde bij duurzaam vastgoed. Deze aanbod gestuurde marktbenadering is goed, maar is het voldoende? Verleiden we ‘onze klanten’ genoeg met deze innovaties en thema’s? Stef denkt van niet.

Nadelen kantoortuinen

Kantoorgebruikers worstelen namelijk met de nadelen van kantoortuinen (o.a. akoestiek), de bereikbaarheid van hun kantoor en maken zich zorgen over het schrale aanbod aan voorzieningen op het kantorenpark voor hun (young) professionals. Tegelijkertijd investeren kantoororganisaties vaak al in duurzaamheid en MVO waardoor ze niet (nog) meer willen betalen voor kantoorvastgoed.

90% van onze tijd ‘opgesloten’

De boodschap kan simpelweg anders, door antwoord te geven op het volgende. Welke consequenties heeft de verplichte verduurzaming nu werkelijk voor hun kantoor? Welke kansen kunnen zij aangrijpen om echt duurzaam te zijn? Een kantoororganisatie wil een verbetering van de werkomgeving in de breedste zin van het woord. Niet alleen een lagere energierekening. We besteden 90% van onze tijd in een gebouwde omgeving, dan mag de kantoorgebruiker toch verwachten dat het gebouw sowieso duurzaam is volgens de laatste normen?

Healthy Urban Working

De kantoororganisatie – de klant van de vastgoedmarkt – wil echte innovaties zien. Healthy Urban Working helpt daarbij om:

– War of talent te winnen;
– Tevredenheid medewerkers te verbeteren;
– Het ziekteverzuim te verlagen;
– Samenwerkingen te bevorderen;
– En productiviteit te verhogen.

Well Being in ‘rekenmodel’

De kantoororganisatie heeft behoefte aan een werkomgeving waar het werkplekconcept en design is afgestemd op het Mobiliteitsbeleid, Well Being en Hospitality-concept. Gelukkig is inmiddels veel bekend over de invloed van lucht, temperatuur, akoestiek en licht op de productiviteit van medewerkers om Well Being ook in een rekenmodel te onderbouwen. In sommige onderzoeken bijvoorbeeld daalt de productiviteit met 8% wanneer de temperatuur oploopt tot boven de 25°C. Bij een dergelijk percentage kan ik eenvoudig een aantal kanttekeningen plaatsen, maar stel dat CFO’s en HR Managers bij een huisvestingsvraagstuk nou eens heel conservatief rekenen met 0,5% daling van de productiviteit. Dan ben ik ervan overtuigd dat zij een veel betere opdracht gaan formuleren voor hun vastgoedmanager bij de zoektocht naar een nieuw duurzaam kantoor voor hun organisatie.

Niet afrekenen op energielabel C

De vastgoedmanager wordt dan niet afgerekend op het onderhandelingsresultaat voor de huurprijs of C-label, maar veel meer op de tevredenheid van de medewerkers, werkplekdesign, comfort en de score op gezondheid.

Meer weten over ons rekenmodel? Neem dan contact op met Stef Weekers 030 2875300.

Lees ook: 5 redenen waarom een duurzaam gebouw nog geen gezond gebouw is.

Deel dit bericht:

Meer ontdekken?

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 287 53 00
E: consult@am.nl
KvK: 30224151