TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

ILT geeft boetes, maar helpt het ook bij bewustwording toekomstbestendig commercieel vastgoed?

Geplaatst op 20 oktober 2017

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 23 eigenaren van commercieel vastgoed (utiliteitsgebouwen) beboet wegens het ontbreken van verplicht energielabel. De hoogste boete bedroeg ruim 10.000 euro.

Kantoren en bedrijfsgebouwen moeten volgens het Europese Energy Performance of Buildings Directive, bij verkoop of verhuur een geldig energielabel hebben. De inspectie ziet erop toe dat energiebesparende maatregelen worden nageleefd zodat we een lagere CO2-uitstoot gaan realiseren en voor energiebesparing zorgen voor de organisatie die het vastgoed huurt of in eigendom heeft.

Beter energielabel, ongezonde werkplek?

Volgens CONSULT is het verplichte energielabel pas een eerste stap naar het daadwerkelijk toekomstbestendig maken van uw commercieel vastgoed. Er zijn namelijk veel meer knoppen waaraan u kunt draaien om daadwerkelijk een lagere CO2-uitstoot te realiseren en de werkplek gezonder te maken. Echter, het ligt er aan of u dat doet als eigenaar (belegger) of als gebruiker (huurder). Een beter energielabel realiseert u namelijk vrij eenvoudig door bijvoorbeeld de bestaande installaties in het gebouw anders af te stellen, alleen dit heeft vaak een nadelig effect op het welbevinden van de medewerkers op hun werkplek. Aan de andere kant leiden de juiste investeringen in het gebouw en de installaties niet altijd tot een lager energieverbruik bij de gebruiker (huurder) van het gebouw. Ook het materiaalgebruik (circulariteit) heeft zo haar effect op toekomstbestendig vastgoed.

Toekomstbestendig en betaalbaar vastgoed

Het gaat er volgens CONSULT om dat de eigenaar van het gebouw en de gebruiker eerst worden uitgedaagd om gezamenlijk de ambities te bepalen over wat werkelijk toekomstbestendig vastgoed is. Vervolgens wordt in een dialoog bepaald welke maatregelen er genomen kunnen worden en op welke wijze dit vervolgens wordt gefinancierd en gerealiseerd. CONSULT ondersteunt dit proces integraal van ambities tot investeringsvoorstel en van financiering tot contractering. Integraal en in dialoog met eigenaar en gebruiker. Pas dan hebben wij echt baat bij het verduurzamen en zorgen we ervoor dat de CO2-uitstoot over de gehele levenscyclus van het gebouw daalt en de productiviteit van de medewerkers stijgt.

Wilt u snel inzicht in uw situatie? Klik hier voor onze Vastgoedscan.

Deel dit bericht:

Meer ontdekken?

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 287 53 00
E: consult@am.nl
KvK: 30224151