TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Haal daarom alleen koffie voor jezelf

Geplaatst op 23 oktober 2018

Nederlanders overschatten hun eigen sportiviteit. Vandaag publiceert onderzoeksbureau I&O Research haar Leefstijlmonitor waaruit blijkt dat 6 op de 10 Nederlanders niet aan de nieuwe beweegrichtlijn voldoen. Dat percentage komt overeen met de schatting die het RIVM vorig jaar maakte.

Bewegen is een must …

… daar kan geen twijfel over bestaan. Maar hoeveel beweging heb je nodig om gezond te blijven? Volgens de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad (2017) moeten volwassenen zich minimaal 150 minuten per week matig intensief inspannen, verspreid over diverse dagen. Daarnaast is het advies om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals traplopen of wandelen.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen toont tevens de negatieve effecten aan van langdurig en veel zitten. Voorkom veel stilzitten door wat vaker de trap te nemen, en … voel je niet bezwaard als je alleen voor jezelf naar de koffieautomaat loopt.

I&O Research vat de belangrijkste conclusies uit de Leefstijlmonitor als volgt samen.

Kwart Nederlanders denkt voldoende te bewegen, maar doet het niet

In augustus 2017 heeft de Gezondheidsraad een nieuwe beweegrichtlijn gepubliceerd die bepaalt of iemand voldoende beweegt. I&O Research zocht uit hoeveel Nederlanders voldoen aan deze nieuwe richtlijn. Ondanks dat 68 procent van de Nederlanders zelf vindt dat zij voldoende bewegen, voldoet maar 42 procent aan de beweegrichtlijn (zie figuur 1). Vrouwen voldoen hier vaker aan dan mannen. Naarmate het overgewicht (gemeten met het BMI) van Nederlanders stijgt, daalt het aandeel dat voldoet.

figuur 1

Merendeel Nederlanders doet wel aan sport

Ondanks dat veel Nederlanders niet voldoen aan de nieuwe beweegrichtlijn, sport 63 procent wel minstens 12 keer per jaar. In figuur 2 is te zien dat onder Nederlanders tot 65 jaar sportgedrag afneemt naarmate men ouder wordt. De meest beoefende sport is nog steeds vrijetijdssport, zoals hardlopen, fietsen of wandelen. Ook fitness is populair, met name onder Nederlanders tot 35 jaar. Nederlanders sporten het liefst ongeorganiseerd (51%) en alleen (60%). Ten opzichte van vorig jaar sport men minder graag in een groep. Dit geldt met name voor de mannen; vrouwen sporten liever in gezelschap dan mannen. De meerderheid (61%) van de Nederlanders is bekend met het sportaanbod in hun woonplaats en vindt dit aansluiten op hun persoonlijke behoeften. Een kwart is niet bekend met het aanbod.

figuur 2

Gezondheid belangrijkste motivator om te sporten

De meeste Nederlanders sporten of bewegen, omdat dit gezond is. Maar liefst driekwart geeft dit als reden. Mannen sporten vaker vanwege het plezier in de desbetreffende sport, terwijl vrouwen vaker denken aan hun uiterlijk en gezelligheid (zie figuur 3). Lichamelijke klachten en gebrek aan motivatie zijn veel genoemde redenen om niet te sporten of bewegen. Gebrek aan tijd en motivatie spelen bij jongere Nederlanders meer een rol, terwijl lichamelijke klachten meer voorkomen bij ouderen.

figuur 3

Verantwoording

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 4.375 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van woensdag 25 juli tot en met zaterdag 11 augustus 2018. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Voor het volledige rapport: Leefstijlmonitor 2018 I&O Research.

BRON: https://ioresearch.nl/Home/Nieuws/kwart-nederlanders-denkt-voldoende-te-bewegen-maar-doet-het-niet#.W9BVVnszaUk 

Deel dit bericht:

Meer ontdekken?

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 287 53 00
E: consult@am.nl
KvK: 30224151