TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Gezondheid en welbevinden in vastgoed loont!

Geplaatst op 25 oktober 2017

Onlangs is de nieuwe Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) gepubliceerd. GRESB beoordeelt de duurzaamheidsprestatie van portefeuilles van onroerend goed in publieke, private en directe sectoren wereldwijd. GRESB heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als de wereldwijde benchmark op het gebied van milieu (environment), maatschappij (social) en goed bestuur (governance).

Trots op scores

De resultaten van de 2017 benchmark laten zien dat er (gelukkig) een groeiend belang gehecht wordt aan deze zogenoemde ESG criteria. De totale populatie van deelnemende vastgoedfondsen neemt toe en schuift op naar betere resultaten. Waar de gemiddelde score van de GRESB in 2011 bleef steken op 49/100, is dit gemiddelde nu 63/100 wereldwijd.

  • {{name}}

Als Nederlanders mogen we nog trotser zijn. Het CBRE Dutch Office fund en het CBRE Dutch Residential fund staan op nummer 1 in de GRESB benchmark in hun categorie. Vanuit deze plek is een felicitatie aan CBRE Global Investors op zijn plek. Dat ‘ons’ in aanbouw zijnde duurzame en gezonde WTC Utrecht tot het Dutch Office fund behoort, is ook geen verrassing.

De vastgoedsector neemt haar sociale en duurzame verantwoordelijkheid en dat is an sich natuurlijk een goede ontwikkeling. Wat echter dit jaar een mooie toevoeging bleek, was dat de Universiteit van Tilburg gelijktijdig haar onderzoek presenteerde inzake de (financiële) performance van de fondsen gerelateerd aan de GRESB benchmark . Uit de resultaten van deze studie bleek dat fondsen die hoog scoorden op de GRESB benchmark ook langjarig goed financieel presteerden, gemeten volgens de performance index van de INREV. De conclusie van de TIAS Business School was derhalve dan ook: Duurzaamheid in vastgoed loont!

Health & Well-being steeds belangrijker

Sinds 2 jaar is de GRESB uitgebreid met een set vragen die te maken heeft met gezondheid en welbevinden. Deze vragen zijn opgesteld in nauwe samenwerking met het International WELL Building Institute. Het is goed om te zien dat steeds meer deelnemende bedrijven ook dit onderwerp als belangrijk betitelen. Het aantal deelnemende partijen aan deze vragenlijst is in 2017 verdubbeld van 62 naar 127, een stijging van 8 naar 15% van de participanten van de GRESB.

Goede GRESB resultaten zijn voorspeller van rendement

Wat opvalt aan de uitkomsten van de benchmark is dat deelnemers die goed scoren op de Health & Well-Being vragen zonder uitzondering ook goed scoren op de totale GRESB score. De gemiddelde score van participanten van de Health & Well-being vragenlijst lag op 70/100. Uiteraard zijn dit cijfers van een beperkte groep en is met twee jaar meten nog geen formele trend vast te stellen, maar het laat wel zien waar wat het volgende belangrijke onderwerp binnen het vastgoed is.

Ik kijk in ieder geval uit naar de presentatie van de GRESB 2018 en wellicht dat professor Brounen formeel na de GRESB cijfers van 2020 kan vaststellen: Gezondheid en Welbevinden in vastgoed loont!

Nils Bonder is directeur van CONSULT, het adviesbureau van AM Real Estate Development. CONSULT is de schakel tussen mens, organisatie en de huisvestingsoplossing en adviseert onder andere de gezonde gebouwde omgeving.

Deel dit bericht:

Meer ontdekken?

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 287 53 00
E: consult@am.nl
KvK: 30224151