TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

“Een duurzaam gebouw is nog niet een gezond gebouw…”

Geplaatst op 20 december 2017

In het online magazine van Kantoor Vol Energie staat een interview met deze specialisten op dit actuele thema:

‘Een duurzaam gebouw is nog niet een gezond gebouw’

Stef Weekers, CONSULT van AM RED, en Kim Wortel, BAM Energy Systems, zijn het roerend met elkaar eens. De duurzaamheidsopgave stopt niet bij het energieneutraal maken van een gebouw of het verbeteren van het label naar C, B of A. Het gaat verder in het creëren van kantoren die gezond zijn voor de gebruiker. Maar wanneer is een gebouw gezond? En is een gezond (en duurzaam) gebouw meer waard dan een niet-gezond gebouw?

“Wij denken van wel”, opent Stef Weekers. “Maar het heeft nu nog alles te maken met hoe vastgoed getaxeerd moet worden volgens de regels die er zijn. De waarde van een gebouw wordt getaxeerd op basis van wat een fictieve koper bereid is te betalen voor een gebouw in een normale economische situatie”, vertelt hij. “Omdat een koper nog niet bereid is om voor alleen duurzaamheid te betalen kan een taxateur ook geen hogere waarde opschrijven.”

Andere factoren, zoals de locatie, passantenstromen en bereikbaarheid, wegen op dit moment nog steeds even hard mee in de totale waarderingsmethode. “Stel je hebt een F-label kantoor op de Amsterdamse grachten en een identiek gebouw in de provincie, maar dan met een A label. Iedereen begrijpt dat het pand in Amsterdam het meeste waard is.”

Voorwaarden voor een gezond gebouw

De maatregelen die genomen worden om een kantoor te verduurzamen staan soms ook haaks op maatregelen die het gebouw gezonder en prettiger maken om in te werken. “Neem bijvoorbeeld het terugvoeren van de verlichting naar het wettelijk toegestane niveau van lichtintensiteit”, begint Kim. “Daarin is geen onderscheid tussen overleg met een team en individueel werken achter een laptop. Je voldoet dan wel aan de regels en bespaart energie, maar de lichtintensiteit kan dan te laag zijn om langdurig geconcentreerd te werken.”

Stef noemt licht, akoestiek (geluid) en het klimaat als drie belangrijke factoren om productiever te zijn. Kim: “Samen met temperatuur en ventilatie zijn dit de componenten om goed in te regelen en een gezond binnenmilieu te realiseren. Dat is één van de voorwaarden voor het creëren van een gezond gebouw.”

Lees hier het volledige artikel.

Deel dit bericht:

Meer ontdekken?

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 287 53 00
E: consult@am.nl
KvK: 30224151