TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

De 5 lessen van Kopenhagen en de aftermovie van onze studiereis

Geplaatst op 20 juni 2018

Kopenhagen staat bovenaan in de top 10 gezondste steden ter wereld. De hoofdstad van Denemarken heeft deze plaats onder andere weten te bemachtigen vanwege het hoge niveau van geluk, de behulpzaamheid in de samenleving en de juiste balans tussen werk en vrije tijd. CONSULT is expert op het gebied van gezonde gebouwen en haar omgeving.

Bekijk de aftermovie en zie hoe wij tijdens de leerzame studiereis zijn geïnspireerd door deze inclusieve stad.

Deze vijf lessen van Kopenhagen hebben wij mee naar huis genomen:

1. Zorg voor verbinding

Na het bezoek aan BLOX, een recent opgeleverd multifunctioneel complex, werd duidelijk hoe de openbare ruimte buiten is verbonden met binnen. Vanuit elk perspectief is die verbinding te zien. BLOX bestaat uit meerdere blokken die verspreid zijn opgestapeld. De vierkante footprint van het gebouw hervormt het omliggende gebied. Het omliggende gebied is betrokken bij het gebouw en dat geeft een gevoel van ruimte. Door het gebruik van glazen gevels is ‘buiten’ overal zichtbaar. Elke zijde van het gebouw heeft een eigen ingang met een unieke identiteit waardoor BLOX altijd een open uitstraling heeft. Ook de positionering van het gebouw en het aanleggen van een extra fietsbrug gaat ervoor gezorgd dat er een verbinding plaatsvindt tussen de stadsdelen aan de andere zijde van het water. Het viel ons ook op dat er in de openbare ruimte veel gebruik wordt gemaakt van hoogte- en diepteverschillen, waardoor er een tweede laag in de stad ontstaat. Zo werd het dak van een parkeergarage volledig ingericht als paviljoen en gebruikt door de werknemers van omliggende kantoren. Door deze ruimtelijke verbinding ontstaat een sociale verbinding. Zo is een gebied dat door jongeren wordt gebruikt als skatepark ook een gebied dat door zakenlui wordt gebruikt voor een lunch en door ouders (vaders!) met kinderen die een wandeling maken.

2. Het ultieme voorbeeld van mixed-use

Het BLOX gebouw is verder een prachtig voorbeeld van een mixed-use gebouw. Een plek voor wonen, werken, parkeren, fitness, horeca, ruimte voor tentoonstellingen en een bibliotheek. De omliggende openbare ruimte is betrokken bij het gebouw en in gebruik als recreatief gebied voor diverse doelgroepen. Zo bevindt zich een speeltuin buiten het gebouw waar kinderen overdag veilig spelen en in de avond functioneren de dubbele trappen als podium of amfitheater. Het gebied en het gebouw leeft hierdoor de gehele dag, gedurende de hele week.

3. Werken als integraal onderdeel van leven

De Denen staan erom bekend dat zij een gezonde balans hebben tussen werk en vrije tijd. Een gemiddelde werkweek is ongeveer 33 uur en slechts twee procent van de inwoners heeft een werkweek van veertig uur of langer. Ook zaken als het goed regelen van zwangerschapsverlof, onderwijs en kinderopvang zorgen ervoor dat er een grote mate van arbeidsbetrokkenheid is van alle Denen. De flexibele werktijden in combinatie met de korte werkweken dragen bij aan het gevoel van autonomie. Autonomie draagt bij aan geluksgevoel én dat draagt weer bij aan de gezondheid. Mensen hebben minder last van stress, hebben een betere nachtrust en zijn mentaal gezonder. Gelukkige en gezonde medewerkers zijn vanzelfsprekend ook productievere medewerkers. En juist die integrale benadering zorgt ervoor dat zowel aan de gebouwde omgeving als de kantoren en overige werkplekken aandacht is besteed. Thuis, op weg naar je werk én op je werk moet je je fijn voelen.

4. Kopenhagen, stad voor de mens!

Kopenhagen is een stad voor de mens. Het is een relatief grote stad qua oppervlakte, maar er woont slechts een half miljoen mensen. De stad heeft een zeer gemoedelijke sfeer en doet bijna dorps aan. In plannen en ontwerpen krijgt kwaliteit van leven prioriteit. De gebouwen zijn hoog, de straten zijn breed en er is veel openbare ruimte. Auto’s houden ze zoveel mogelijk uit het straatbeeld en dit levert een prettige verblijfsruimte op. De ruimte tussen gebouwen en pleinen fungeert als een ontmoetingsplaats voor alle doelgroepen. Op pleinen en straten zijn voorzieningen voor alle leeftijden om bijvoorbeeld te spelen of te zitten. De overheid stimuleert zowel cultuur als gezond leven en dit is duidelijk zichtbaar in de stad. Zo wordt men gestimuleerd om op de fiets naar hun werk te gaan, via fietsroutes die dwars door de stad steken.

5. Bespaar niet op kwaliteit en duurzaamheid…

…maar durf te investeren. Alles in de stad is van hoge kwaliteit, netjes en verzorgd, zowel de gebouwen als de openbare ruimte. Ook de infrastructuur, het openbaar vervoer en parkeergelegenheid zijn goed georganiseerd. Alle faciliteiten in het openbaar gebied zijn – vooral tijdens mooie dagen – volop in gebruik gemaakt. De gebouwen zijn verbonden met de openbare ruimte en de openbare ruimte is verbonden met het water in de stad. Daarnaast staat duurzaamheid hoog op de agenda. In veel plannen is gekozen voor een gebiedsmatige aanpak en investeringen met een lange termijnvisie. De goed renderende gebieden nemen de gebieden die minder goed renderen op de lange termijn mee. Om snel te kunnen inspelen op de duurzaamheidsambities is gebruik gemaakt van slimme technologieën, zoals het plaatsen van sensoren die periodiek de luchtkwaliteit en verkeersstromen meten. Uiteindelijk wil Kopenhagen in 2025 een CO²-neutrale stad zijn die op wind en biomassa draait. De durf moet er dus zijn om plannen te maken waarvan het resultaat pas veel later zichtbaar is.

Deel dit bericht:

Meer ontdekken?

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 287 53 00
E: consult@am.nl
KvK: 30224151