TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

CONSULT bezoekt Living Lab Hanzehogeschool Groningen

Geplaatst op 13 september 2017

Afgelopen vrijdag bracht CONSULT een bezoek aan het Living Lab van de Hanzehogeschool in Groningen. Hier worden gezonde gedragspatronen van gebruikers op het gebied van ontspanning, beweging, voeding en sociaal contact samengebracht in een echte werksituatie. Met behulp van sensoren wordt het binnenklimaat gemeten, en tegelijkertijd wordt de gezondheid van de medewerkers in de gaten gehouden aan de hand van wearables.

Innovaties op de werkplek

Na een rondleiding in de werkruimte van het Living Lab werden de uitkomsten van de reeds uitgevoerde onderzoeken toegelicht aan CONSULT. In maart van dit jaar zijn er I-beacons geplaatst. I-beacons zijn sensoren die communiceren met een app op de telefoon van de werknemer, zodat er kan worden vastgelegd waar en hoeveel werknemers zich op een bepaalde plek bevinden. Via dezelfde app worden de werknemers in het moment gevraagd naar relevante werkomstandigheden, zoals fitheid, stress en focus. Deze I-beacons werken samen met de geplaatste omgevingssensoren die elke minuut de temperatuur, de luchtvochtigheid, het CO2-gehalte en de lichtinval van de werkplekken meet.

Tevens is er dynamisch meubilair geplaatst, wat de werknemers kan stimuleren om meer te bewegen. In een werksituatie is alternatief kantoormeubilair getest onder de gebruikers, zoals zit-/sta-bureaus, bureaufietsen en aangepaste bureaustoelen.

Als meest recente innovatie is er een interactief scherm ontwikkeld die live de werkomstandigheden laat zien. Per ruimte is het CO2-gehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid te zien, waardoor de werknemers bewust worden van hun eigen werkplek. Op basis van deze informatie kunnen zij beslissen om van werkplek te wisselen. (Healthy Workplace, 2017)

Het is goed om te zien dat steeds meer bedrijven partner worden van dit samenwerkingsverband en zich hiermee inzetten voor een gezonde organisatie met een gezonde werkomgeving en gezonde medewerkers.

Over de Healthy Workplace en het Living Lab

De Healthy Workplace is een samenwerkingsverband tussen de partners ENGIE, Health2Work, Measuremen, Menzis, Planon en Hanzehogeschool Groningen. De sponsor van de Healthy Workplace is AM Real Estate Development. Er zijn verschillende projecten die vallen onder de Innovatiewerkplaats Healthy Workplace. Het grootste project is het Living Lab. Deze werkplek wordt Living Lab 0.1 genoemd. De kennis en ervaringen die hier worden opgedaan worden verder en beter uitgewerkt in het Living Lab 1.0, die een plaats vindt bij Menzis.

  • {{name}}
  • {{name}}
  • {{name}}
  • {{name}}
  • {{name}}
  • {{name}}
  • {{name}}

Daarnaast vinden er verschillende kleinere projecten plaats bij de partners van het Living Lab. De projecten komen voort uit kwesties die spelen binnen onze partners met betrekking tot de gezonde werknemer. Onderzoekers, studenten en werknemers worden ingezet om toegepast onderzoek uit te voeren die eveneens bijdragen aan de ontwikkeling van de gezonde werknemer (Healthy Workplace, 2017).

Deel dit bericht:

Meer ontdekken?

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 287 53 00
E: consult@am.nl
KvK: 30224151