TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Nils Bonder in TVVL Magazine over de WELL Building Standard

Geplaatst op 23 november 2017

Het TVVL Magazine publiceert de nieuwste ontwikkelingen en wetenschappelijke onderzoeken binnen de technologiesector. In alweer de tiende uitgave van dit jaar wordt de WELL Building Standard uitgelicht.

Sinds enkele decennia ligt de nadruk te veel op het ontwerpen van energiezuinige gebouwen. Daarbij is de vraag of we het belangrijkste doel van een gebouw of woning uit het oog zijn verloren. Zijn de te creëren leef- en werkomgevingen nog steeds veilig en gezond als gevolg van deze energiezuinige maatregelen? Atze Boerstra, Tim Beuker, Lada Hensen en Nils Bonder vertellen over de WELL Building Standard en de voordelen die het biedt.

Populariteit certificeringen

Certificering van gebouwen groeit in populariteit en er zijn steeds meer instrumenten beschikbaar om inzicht te krijgen in de prestatie van een gebouw. Met onder andere het (verplichte) energielabel, BREEAM- en LEED-certificering wordt op verschillende wijze de duurzaamheid en energiezuinigheid van een gebouw aangetoond. Hierdoor ontstaat vanuit de gebruiker steeds meer de wens om ook de leefbaarheid ín het gebouw te verbeteren. Met de WELL-certificering wordt aan die wens tegemoet gekomen.

Financiële voordelen

Dat een gezonde werkomgeving in het belang is van de gebruikers en de werkgever is voor iedereen wel duidelijk. Maar ook investeerders en gebouweigenaren hebben een belang om te investeren in een gebouw met een WELL-certificaat.

Nils Bonder over gezonde gebouwen en de voordelen voor alle partijen:

“In de Verenigde Staten zie je nu al dat huurders, in gebouwen mét een WELL-certificering, structureel langere huurtermijnen afsluiten. Dat vertegenwoordigt ook een aanzienlijke financiële waarde. En een WELL-certificering zal op meerdere fronten financiële voordelen bieden: eigenaren sluiten langere huurcontracten, medewerkers werken prettiger en blijven gezonder, werkgevers ervaren minder ziekteverzuim en krijgen mogelijk korting op hun verzekering. Als ontwikkelaar zullen we straks vaker bij de HR-manager dan bij de CFO aan tafel zitten. De tijd dat een gebouw puur een financieel product was, ligt echt achter ons. (…) Samen met onder andere de Hanzehogeschool Groningen onderzoeken wij in een Living Lab wat de verdure mogelijkheden zijn bij de ontwikkeling van een gezond gebouw.”

Lees hieronder het volledige artikel van TVVL Magazine.

Artikel TVVL

Bron: TVVL Magazine

Deel dit bericht:

Meer ontdekken?

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 287 53 00
E: consult@am.nl
KvK: 30224151