TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

5 redenen: een duurzaam gebouw is nog geen gezond gebouw

Geplaatst op 12 februari 2018

Tijdens de expertmeeting van Kantoor vol Energie gaven Kim Wortel en Stef Weekers hun visie op de meerwaarde van een duurzaam gebouw.

De 5 belangrijkste punten:

1. Verplicht Energielabel zegt niets over het energieverbruik in een gebouw
Het energielabel maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Daarmee is nog niets vastgelegd over het werkelijke energieverbruik. Comfort verhogen in een gebouw door losse airco units te plaatsen of de verwarming in de winter hoger te zetten kan nog steeds in een A-label gebouw.

2. Verlagen van de ventilatievoud leidt tot een beter energielabel, maar het comfort daalt
Downsizen van de gebouwinstallaties leidt tot een beter energielabel, maar het leidt ook tot een lager energiepeil bij medewerkers na 15.00 uur door stijging CO2.

3. Wettelijk toegestane niveau van lichtintensiteit is te laag voor sommige functies
Het wettelijke niveau maakt geen onderscheid tussen overleg- of concentratiewerkplek of tussen leeftijden. Een 55-jarige heeft bijvoorbeeld het dubbele aan lichtintensiteit nodig op zijn werkplek dan een 25-jarige.

4. Het materiaalgebruik bij een duurzaam gebouw heeft geen invloed op het energielabel
Sterker nog, een circulair gebouw kan zelfs nadelige invloed hebben op het welzijn van de medewerkers in het gebouw door gebruik te maken van (onzuiver) gerecycled materiaal.

5. Slecht verduurzamen leidt tot verlies van productiviteit en hoger ziekteverzuim
We kunnen alles meten, sensoren worden steeds goedkoper en er zijn apps op de smartphone die sensoren uitlezen. Zo heeft elke medewerker en lid van de ondernemingsraad toegang tot veel informatie en krijgt het gesprek met de vastgoedmanagers een nieuwe dimensie.

Deel dit bericht:

Meer ontdekken?

Contact

Ptolemaeuslaan 80
3528 BP Utrecht
Postbus 4052
3502 HB Utrecht
T : +31 (0) 30 287 53 00
E: consult@am.nl
KvK: 30224151